Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Mám osobní zkušenost - z vyhrožování od skupiny hnědých, zejména když byli v převaze. A na druhou stranu znám několik "hnědých", co se za zbytek etnika stydí a u jednoho z nich by se v garáži dalo z podlahy jíst. Velmi bych apeloval na snahu posuzovat jednotlivce podle toho, jací jsou a ne podle toho že mají barvu kůže, kterou jako majorita vnímáme jako nebezpečnou. Bohužel, velmi často i organizace, které by měly tenhle přístup podporovat, kážou velmi často opak. Prostě bílý, když bez důkazů o hnědém prohlásí že je to zloděj, tak je rasista. A pokud hnědý něco opravdu ukradne, tak je to zloděj bez jakéhokoliv omlouvání. A měl by na ně být stejný metr. Jako na rasistu i jako na zloděje.

0 0
možnosti
BH

Jediné co funguje je cukr a bič. Samostatně to nikdy nefungovalo a fungovat nebude i když se všichni v čele se ziskovkama zvencnou:-P

1 0
možnosti
EH

Stereotypy se nevybudovaly přes noc, tak nemůžeme čekat, že přes noc zmiznou. Co udělala romská společnost, aby ji majorita brala lépe? Romea.cz akorát trolí. Učí Romy, že změnit se musí majorita, oni mohou zůstat tak, jak jsou zvyklí.

4 0
možnosti
Foto

"Mysli globálně, jednej lokálně" R^

2 0
možnosti
Foto

Taky máme jednoho klučinu z DD. Je to sním těžký, ale bere nás jako rodinu, váží si své práce, je nekonfliktní.... není "barevnej" jak píšeš, ale na barvě nezáleží. Znám spoustu "bílých", kteří neumí máknout a jen se flákaj a pak zase ty "tmavší", kteří jsou šťastní, když dostanou práci.

Mezi oběma stranami jsou jedinci, kteří to tomu zbytku kazí.

Davide, přeji tobě i jemu, ať vám to jde. Hodně štěstí. R^V

6 0
možnosti
Foto

Už jsem to od Tebe slyšela live,ale karmu jsem Ti dala.:-)R^

Dětem,vychazejicim z DD by měli přidělit nějakého kurátora,který by je měl na starosti první rok,pomáhám by mu se sehnáním práce,bydleni,radil,co se týče financí apod...

Je divný,že tohle nefunguje.

5 0
možnosti
Foto

Fungují startovací byty kde se tyhle děti učí po odchodu z DD hospodařit a starat se o sebe při konzultacích s pracovníky ze svého původního DD.

Klíč jakým se některé do tohoto programu dostane a jiné ne mi není znám, nicméně určitě to souvisí i se zájmem a průbojností konkrétního jedince.

Jsou ovšem případy dětí které z DD odcházejí a protože dostanou pár tisíc "do začátku" přilepí se na ně jejich biologická rodina. Tyto potom často končí na ulici, v prostituci či drogách a obchodu s nimi.

1 0
možnosti
PB

Panebože to je zase hlína ;-D

A zase tu máme toho vašeho dospělého roma z děcáku a vaše vychlubování se, jak se o něj staráte a jak jsou ostatní rasisté, asi už po páté. A pořád to stejné. Stejné věty, stejné formulace. To bude zase rok viset na nástěnce Idnes.

Kombinací jeho barvy kůže a sdělením, že je z děcáku jste dosáhl působivého citového vydírání, i když nikomu asi už nedochází, že kdokoliv se s ním potká neví, že onen pochází z dětského domova a proto se z tohoto titulu k němu nemůže ani chovat hnusně. Ale budiž, je to vaše (jeho) životní zkušenost a máte právo se o ní podělit.

Tak zase chvíli já ze svými zkušenostmi: žil jsem postupně se dvěma romkami. Ani jedna z nich si neztěžovala na rasismus. Ta druhá si pouze imrvére ztěžovala na jiné romy, že prý jim dělají ostudu. Lžou, kradou a neumí se chovat. Nutno přiznat, že tyto litanie jsem poslouchal hodiny i od celé její rodiny při čaji o páté.

Mnohokrát jsem se stěhoval. Skrze okresy i kraje. Všude jsem si našel práci i přivýdělek. A všude jsem pracoval i s romy. Nikdy neměli problém získat práci, nikdo na ně skrz prsty nekoukal. Naopak, pokud pracovali poctivě, okolí si jich nadstandardně vážilo právě proto, že bořili mýty o romech. Jediné hromy na romy jsem slyšel vždycky jen od romů. Ať už na stavbách, montážích, nebo rovnou od romských podnikatelů, kteří mi popisovali jaká je štrapáce zaměstnávat romy s jejich pracovní morálkou a finanční mentalitou. Vaše popisované zkušenosti jsou buď výplodem vaší zaujatosti, nebo specifikem vaší obce. Troufám si tvrdit (bez urážky), že jsem za celý život potkal, měl za přátele a dokonce žil v rodinách více romů, než vy. A z tohoto pohledu mi vaše články na toto téma připadají jako dehonestace obojích lidí. Z romů děláte nesvéprávné zaostalce a z bílých rasisty už jen z podstaty kůže. Obojí je hloupost.

8 1
možnosti
DV

D17a38v59i15d 81V94l97k

10. 2. 2019 15:22

No jako obvykle jste mne dost podle obvinil, kde z čeho. Ale co už, jsem zvyklý , že si tady na mně pár lidí občas řeší svoje mindráky a Vy jste v jejich čele.

Nedělám si patent na to řešit problémy romské menšiny, ani jsem nežil s několika romkami a nechodil s nimi na čaj o páté" jako Vy. Romy jsem sám zaměstnával asi dva, pokud si vzpomínám.

Mám pocit, že si asi do mě projektujete nějaké vlastní vzorce myšlemí a chování pane Buriane.

Píšu jen blogy o tom co mě v životě potkalo a tím to zakončím, protože hloupě se tady hádat s Vámi nemíním, snižoval bych se tím na Vaši úroveň. Přeji hezký den.

0 0
možnosti
EN

E88d16n37a 46N43o97v66á

8. 2. 2019 13:40

Já jsem s romskými ženami pracovala, je to strašně důležitá zkušenost, nicméně jejich temperamentu prostě běžný člověk nestačí :). Jsem se naučila u toho mluvit extra nahlas a expresivně, aby mě vůbec ty dámy vnímaly.

Sehnat jako Róm práci či bydlení je prostě strašně těžký kdekoliv, vím, že hodně jich nyní pracuje u Pražských služeb, kde jsou nějak vstřícně naladění, nebo tam nikdo jiný pracovat nechce. Ale aby mi romskou ženu vzali za kasu do obchodu to ani omylem.

A třeba šedesátileté dámy ani neumí kolikrát číst, takže skutečně mohou pracovat jen takto, ale mnohem lépe fungují jako babičky, které se starají sice svérázně, ale starají :).

3 0
možnosti
Foto

Tak popravdě pokud neumí číst, těžko se divit že ji nikdo nevezme za kasu....;-)

Jinak já s Romy přicházím do styku skrze děti v práci (a mám cikánskou kamarádku od dětství) a občas mi přijde že psát a číst neumí ani třiadvacetiletí rodiče osmiletých dětí.

A od jejich učitelek ze Speciální a praktické školy vím jak vypadala jejich školní docházka a celkem se těm téměř třem křížkům v podpisu nedivím.

Na druhou stranu znám pár cikánů co normálně chodili do školy, vyučili se a se zaměstnáním nemají problém.

Tuhle opakovanou sebeprezentaci autora jako "jediného spravedlivého" úplně nechápu a celkem by mne zajímalo jakou má ten perzekvovaný mladík kvalifikaci.

Znám spoustu (i bílých) s pofidérní maturitou ze "sociálně právní" co o práci nezavadí, nicméně zámečník nebo malíř má nejen práci, ale i nadprůměrný příjem. Bez ohledu na barvu pleti.

3 0
možnosti
Foto

R^ A přeji hodně vytrvalosti a ať vám to vydrží. Je to běh na dlouhou trať.

1 0
možnosti
VM

Také mám vžitý reflex, že když otkám cikány, sahnu si na peněženku.

Ale je také nutné podotknout, že to oni svým chováním ve mě ten reflex vychovali, nikdo jiný mě totiž v životě neokradl. (Samozřejmě nemám na mysli latentní okrádání)

Na druhou stranu znám spoustu slušných a pracovitých cikánů.

Jestli jsem rasista nebo nejsem? To neřeším, není to můj problém. Prostě dělím lidi na ty dobré a na ty špatné.

3 0
možnosti
  • Počet článků 652
  • Celková karma 38,89
  • Průměrná čtenost 4974x
Chtěl bych Vás na chvíli zastavit a někdy i rozesmát. Jsem normální malý živnostník, táta od tří dětí a blog je pro mne drobný relax od práce. 

 

Seznam rubrik