Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A ještě jeden postřeh. Tohle vyloučení z kolektivu, nebo i šikana, se děje především tam, kde jsou děti selektovány podle věku, tedy ve školách.

0 0
možnosti
ZH

Školy bych zrušil, ať se každý učí doma za svoje.

0 0
možnosti
Foto

Děti dokáží být velmi kruté a přímočaré. V dětském kolektivu se přehlíženým "lůzrem" klidně může stát někdo jen proto, že nemá poslední model mobilu, nebo není dostatečně "in" oblečený, protože i tím se stává "jiným" a odlišuje se, což dětský kolektiv "neodpouští". Jestli se jedná o cigána, to vůbec nemusí být rozhodující ani jakkoli znamenat jeho nějakou automatickou segregaci jen z tohoto důvodu.

Takže dávat do souvislosti to, že se tady může jednat o skrytý či otevřený dětský rasismus, který (jak jinak) zřejmě mají na svědomí hlavně rodiče těch dětí, podle mě vůbec nemusí být pravdivé ani odpovídat skutečné realitě.

10 0
možnosti
Foto

Oni musejí sami chtít a sami se přičinit. Ti, kteří se zasnažili, se nakonec také vymanili a uspěli, za což mají můj obdiv, protože to nejtěžší, co museli překonat, nebyla diskriminace ze strany o něco světlejších indoevropanů, ale stereotypy zakořeněné v jejich vlastní komunitě. Právě ta je totiž blokuje.

62 1
možnosti
ZH

Já myslím, že ten chlapec právě chce, ale vy mu vysvětlujete, že si za to může sám, kde se narodil.

0 5
možnosti
Foto

Dal sis Davide pořádně do nosu.

Četl jsem knížku "Rok kohouta" od Terezy Brdečkové, která měla tu odvahu si vzít dvě cikánské děti do pěstounské péče. Pak měla ještě jedno své dítě. Ta kniha je kvintesencí problému.

Máš pravdu v tom, že dospělí by se měli posuzovat mezi sebou právě jen v poměru slušný-neslušný bez ohledu na barvu kůže a původ. Pravdou zůstává, že oni mají prostě jinou povahu, jsou v bazálu jiní než my a my to buď akceptujeme, nebo budeme celý život nadávat.

To je někdy na dlouhý a zajímavý rozhovor.

Jinak samozřejmě karma za odvahu....R^

13 0
možnosti
DV

D72a55v20i28d 88V87l54k

15. 9. 2017 20:02

Však taky Tomáši zajímavě diskutujeme.Ale musím uznat ,že je to slušná diskuse a za

1 0
možnosti
Foto

J35a96n73a 18M95a90j17o94v24á

15. 9. 2017 19:26

Skoro bych řekla, že je velmi pravděpodobné, že městu křivdíš. Kdyby chtěli pracovat, už by pracovali. Spíš jsou prostě zvyklí žít z dávek a rytmus dne mají nastavený tak, že se jim tam práce nevejde. Ano, odnáší to pak děti. Ale ona by v tomhle pomohla rozumná míra diskriminace, povinná, školka, družina, kroužky. Ne neustálé dávají peněz, ale přímá investice do těch dětí. Rodičům už pomocí není. Museli by chtít. A když nechtějí, tak jenom vychovaji další generaci těch, kdo půjdou s nastavenou dlaní za státem.

33 1
možnosti
DV

D64a98v91i50d 48V35l23k

15. 9. 2017 19:46

Já jsem nikde nepsal nic o dávání peněz, psal jsem o práci.

0 0
možnosti
EH

Proč běloši? Běloši nemají patent na rasismus ani na pohrdání odlišnými. Pokud jsou ve třídě samí bílí, stejně se tam najde lůzr nebo outsider, kterého se ostatní straní a posmívají se mu. Ale to samé se může dít v čistě romské třídě nebo japonské třídě.

Nehledejme rasismus za každou cenu. Školní popularita závisí na povaze dotyčného, ne na barvě kůže.

5 0
možnosti
ZH

V první třídě je to nesmysl. Ty děti ještě nemají svůj rozum. Tyto diferenciace přichází až ve třetí třídě.

1 0
možnosti
DV

D13a14v10i35d 11V33l22k

15. 9. 2017 18:57

Tak už jsem přijel z práce domů. Takže jsem u PC. Jen reakce na níže uvedené. Neřekl jsem nikde, že jste všichni rasisti, ani, že máte všichni hloupé argumenty. Já zcela uznávám , že si tady v diskusi může slušně psát každý, co chce. Na druhou stranu já si píšu taky co chci. Nevím komu bych tímto blogem nadbíhal, reakce jsou spíše negativní, jak jsem ostatně očekával. Myslím, že ten můj blog byl poměrně krotký a docel se divím, jak se někteří diskutující rozohnili. Takže asi tak. A jinak mne fascinuje, jak se mi Češi furt ujišťujeme, jak nejsme rasisti. My nejsme rasisti, jenom z duše nesnášíme Romy a muslimy.;-D

5 0
možnosti
BG

Přiznám se, že když jdu domů a na jedné straně ulice potkám skupinku cikánů, tak přejdu na druhou stranu. Prostě jim nevěřím, nemějte mi to za zlé. Mně se zatím nic nestalo a to mají, myslím, dost záminek mi ublížit. Ale na mého partnera už něco zkoušeli. Naštěstí to dopadlo dobře.

5 0
možnosti
IN

Nemá cenu diskutovat s někým, kdo cigány viděl jen z rychlíku. Já bydlím v Chomutově, samozřejmě mám mezi nimi kamarády i spolužáky, ale taky mě jakou malou několikrát přepadli. Vždy to samozřejmě byla férovka - min. 5 na jednu malou holku. Ve třídě jsme neřešili kdo je cigán a kdo ne, ale kdo smrdí jako prase a kdo je jak agresivní a to samé na ulici. Jak píše Jana Slaninová - horší to měly bílé děti, které byly odlišné, ty se šikanovaly, cigáni nikdy, každý se jich bál, protože venku jich bylo vždy víc.

53 0
možnosti
Foto

Vlku...jsi svobodný!!!

Pokud jsi vyhodnotil, že se v diskuzi nikam nedobereš, že někdo stejně nebude vnímat, že především my, kteří máme trumfy většiny v ruce, cikánské dítě přijmout nechceme a nechceme tak začít zastavovat kolotoč dávno nastaveného!, pokud vidíš, že zatímco alespon nekteří romové jdou přes všechnu nevstřícnost a poznání, co je čeká, do boje srdnatě... a my tu vedeme předem k odsouzení moudré zkušenostní řeči ... schvaluju , že jsi z diskuze odešel. Není to ničí věc než Tvoje, protože moudré je i vyhodnotit marnost a zbytečnostR^V

4 0
možnosti
DV

D66a78v82i57d 58V25l40k

15. 9. 2017 19:01

Já se jen nechci Radko zbytečně hádat a vždycky si vyhrazuji právo psát si co chci a co cítím. Možná mě někteří přestanou číst, možná si tady se mnou už nebudou vrkat, ale já jsem svobodný člověk, který má rád lidi. Jestli je to projev "Naivního sluníčkářství,"Tak jsem asi naivní sluníčkář. Jsem jaký sem a hotovo.

4 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 38,40
  • Průměrná čtenost 4967x
Chtěl bych Vás na chvíli zastavit a někdy i rozesmát. Jsem normální malý živnostník, táta od tří dětí a blog je pro mne drobný relax od práce. 

 

Seznam rubrik