Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chceš-li poznat co je dřina, kup si kolo Ukrajina!

Někteří sousedi si díky tomuhle sovětskému stroji vypracovali svalstvo dolních končetin natolik , že se jim nohy nevlezly do standardních kalhot. A někteří, si díky němu postavili levně barák.

Tak jsem si vzpomněl, jak mi kdysi bylo patnáct. Hormony se mnou cloumaly a sbírka lehce erotických časopisů vyměněná za tři napsané slohovky začínala být ve své skrýši značně ohmataná. A já pochopil, že abych konečně klofnul nějakou živou babu, potřebuji pořádné kolo, nebo motorku.

Ovšem, kde by naše chudá rodina, dvou pracujících inteligentů živících dvě děti a želvu, vzala prachy na Jawu Mustang, nebo aspoň na Babetu? Navíc na Babetě jste ulovenou krásku do nedalekého lesíku stejně neodvezl a tak jsem pragmaticky nahlásil mámě, že k patnáctým narozeninám nechci fialové džíny Prekon, ani svetr na zip z Maďarska, ale nové pánské kolo.

To jsem ovšem nevěděl, jaké mamince způsobím potíže, protože já samozřejmě nechtěl žádné nějaké kolo. Já chtěl kolo Favorit s galuskami a modrý, což byl nedostatkový kousek.

Do té doby jsem měl kola už tři. Základní kousek s pneu tak širokými, že se s nimi dal válcovat asfalt  byl miniaturní stroj jménem Hurvajz a k němu přimontovaná stabilizační kolečka, protože já měl nějak odmala problém s rovnováhou.

Byl to ojetý kousek asi ze čtvrté ruky, díky kterému jsem měl lýtka svalnatá jak Emil Zátopek a stal jsem se díky němu masovým vrahem.

S Hurvajzem a jeho širokými gumami se totiž fantasticky decimovala mraveniště a z nebohých drobných pracantů dělaly miniaturní placičky.

Z Hurvajze jsem v pěti letech přesedlal na oranžový zánovní kousek jménem Pionýr. Přechod to byl bolestný, protože jezdit na Pionýru s přídavnými kolečky jsem si netroufl a tak mě můj hodný táta vzal tajně do lesa, že konečně na lesní cestě vypiluji jízdu bez přídavných koleček a zdokonalím rovnováhu.

Chudák táta. Běhal vedle mě a držel mě za sedátko. V okamžiku, kdy sedátko pustil, ujel jsem ještě asi dva metry a pak si všiml, že jištění v podobě mého táty už není ve hře a seknul jsem sebou do nejbližšího křoví. 

Zatímco vyčerpaný otec zvracel na lesní mech krev a plíce a snažil se popadnou dech, já jsem vytahoval z měkkých tkání svého těla různé trny, kudlibabky, bodláky a utíral kapesníkem krev z odřených kolen.

Tato fáze trvala asi čtrnáct dní. Otec se značně zdokonalil v běhu, později díky tomuto tréninku a přesné střelbě, slavně vyhrál "Pohár ministra palív a energetiky" v přespolním běhu a já dospěl k poznání, že od teď musím věřit hlavně sám sobě.

Třetím kolem v mém životě byla skládačka exotické značky "Svalan." Měla zlatý matný lak, skvěle se na ní dělaly otočky, osmičky a kolečka, ale měla tak malá kolečka, že moc rychle se na ní jet nedalo.

Navíc nebyla moje, ale tátova a tak když jsem někam jeli celá rodina na kolech, musel jsem potupně jet s koleny u brady na oranžovém Pionýru a tahat nohy po vozovce.

Přechod na dospělácký sportovní stroj značky Favorit byl tedy logický a nutný.  

Ovšem, kupte jen tak kolo, o kterém sní všichni kluci v socialistickém Československu.To byla naprostá podpultovka.

Maminka se mě snažila přesvědčit, že bych mohl dát přednost robustnímu stroji sovětské výroby značky Ukrajina, ovšem na tuhle rachotinu bych žádnou spolužačku nesbalil. Řídit tenhle nemotorný a těžký kus železa znamenalo, že jste absolutní mimoň, důchodce, pako, anebo zloděj.

Na jeho masivním nosiči jste totiž snadno odvezli tři pytle cementu, patnáct cihel, ledničku, osm pytlů sena, nebo dva pytle brambor.

Někteří sousedi si díky tomuhle sovětskému stroji vypracovali svalstvo dolních končetin natolik, že se jim nohy nevlezly do standardních kalhot. A někteří, si díky tomu, že jejich cesta z práce vedla kolem rozestavěného autoservisu  družstva Slokov, dokonce postavili levně barák.

Každý den se na nosič hodilo pár cihel, nebo pytlů malty. Znáte to socialistické "Kdo nekrade denně aspoň hodinu, okrádá sebe a vlastní rodinu."

Takže Ukrajinu jsem samozřejmě nechtěl. Kdo by taky v patnácti toužil po vysmívaném stroji, o kterém se veršovalo: "Kdo chceš poznat co je dřina, kup si kolo Ukrajina!"

Uznejte, nezní mnohem líp: "Chceš-li poznat co je hit, kup si kolo Favorit!"

A tak moje maminka rozhodila sítě. Když jste totiž za socíku chtěli koupit něco podpultového, museli jste rozhodit sítě. Existoval systém protislužeb a přátelských kontaktů, díky kterému se nedostupné stávalo dostupným.

Anebo jste museli mít Bony a nakoupit v Tuzexu. Kde by ovšem asi tak dva pracující inteligenti na malém městě vzali bony? Tuzex jsem sice v našem okresním městě měli, ale tam jsem se chodili jen vizuálně pokochat a nadechnout kapitalistických vůní.

Třeba to "Fáčko," to byla nádhera. I zasloužilá soudružka v krepsilonové šatovce, chlupatýma nohama a fialovou trvalou se po aplikaci "Božského Fáčka" stávala "Bohyní schůze Brigády socialistické práce!"

Když jste rozhazoval sítě, musel jste samozřejmě sám něco nabídnout. Nejlépe nějaký jiný nedostupný výrobek, nebo službu.

Situace začínala vypadat zoufale.Táta pracoval jako úředník v Moravských naftových dolech, takže reálně nulová šance zapojit se do podloudné sítě obchodující s nedostatkovým zbožím a maminka byla výtvarnicí na propagaci v místní elektrárně. Pravděpodobnost, že by některý ze soudruhů vyměnil kontakt na vedoucího prodejny kol za plakátek Vladimíra Iljiče Lenina, nebo za plastický emblémek srpu a kladiva ze stříbrné lepenky byla minimální.

Byli jsme zoufalí. Maminka, že nedostanu k narozeninám slíbený dárek, táta, že jako hlava rodiny naprosto selhal a ani znalost dvou světových jazyků a chytrá hlava mu není v socialismu nic platná v honbě za modrým Favoritem. A já, že asi zůstanu navěky panicem, protože bez přibližovadla nebude žádné rande a bez rande nepoznám ženské kouzlo  umocněné půjčeným "Fáčkem" od soudružky maminky.

Naštěstí se ovšem jednoho dne objevil u mámy v propagaci angažovaný Rom soudruh Žigo, tajemník klubu chovatelů poštovních holubů a drobného ptactva . Podezřívám dodnes soudruha Žiga, že k mamince ho přivedla hlavně její blonďatá krása a až poté její zručnost, s jakou byla schopna namalovat diplomy pro vítěze a účastníky závodů poštovních holubů, které jako tajemník organizoval.

Slovo dalo slovo a zjistilo se, že soudruh Žigo se zná s panem právníkem Novotným, který má poněkud buržoázní choutky a miluje pečená holoubata. No a pan Novotný zastupuje v rozvodovém řízení soudruha Mátla, který je vedoucím v elektru. V elektru, totiž potřebuje koupit novou pračku pan Motyčka, který je vedoucím v železářství, kde občas prodávají i jízdní kola.  

Jak snadné, stačilo trochu improvizace a konspirace a modrý Favorit je najednou  zcela blízko, protože zrovna pětadvacátého mají čtyři kusy přijít.

Samozřejmě, že už jsou všechny prodány a na prodejně se vůbec neobjeví, ale když budou diplomy a za diplomy holoubata a za holoubata právní rada a za právní radu pračka. Tak za pračku bude samozřejmě Favorit.

Takže pětadvacátého v noci v půl jedenácté, podupávalo v uličce za prodejnou železářství osm spiklenců včetně mě a maminky s tetelivou radostí v srdci , jak jsem ty blbý komouše zase převezli.

Dnes už je to jenom hezká vzpomínka. Favorita sežral rez, já jsem panicem nezůstal, mám dnes tři děti a jednoho vnuka. Excelentního Roma pan Žiga už dávno zbavil espritu i života infarkt myokardu a  holoubátka a pračku si můžete koupit skoro v každém obchodňáku.

Jen ta moje maminka je, navzdory uplynulému času, pořád stejně krásná a blonďatá.................... 

 

P.S. Můj dědeček Martin Ukrajinu měl. Vozil na ní z pole oharky, erteple, pytle se senem a bedýnky s rajčákama. Když si tu Ukrajinu poprvé přivezl domů, chodil kolem ní a říká:

"Hergot, to vypadá jak to moje staré kolo, co mně Rusáci ukradli v pětačtyřicátém! Snáď to enom přestříkali!"

Autor: David Vlk | čtvrtek 15.11.2018 10:57 | karma článku: 40,17 | přečteno: 5574x
  • Další články autora

David Vlk

Nesnáším starý dobrý zlatý časy

V podstatě každá generace se dostane do stavu, kdy začne nostalgicky vzpomínat na „Starý dobrý zlatý časy.“ Někdy je v tom čistá nostalgie, ale někdy i trocha senility.

16.4.2024 v 9:04 | Karma: 31,03 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Tati, ten Babiš je tvůj konkurent??

Občas taky dorazím domů a snažím se prohodit pár slov se svými dětmi. Baví mě ten jejich svěží pohled na svět prostý mého suverénně odžitého hraní na jistotu.

7.4.2024 v 19:58 | Karma: 40,22 | Přečteno: 4578x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Barevný Šarkan.

„Ej pánko, pekné to tady máte. Klobásu by som si dal, aj syra zakúsol.“ Prohlásil excelentní Rom v klobouku a modré fliesové mikině a blýskl na mě zlatým zubem v mém obchodě s farmářskými potravinami v Olomouci v rozesmáté papuli.

5.4.2024 v 13:14 | Karma: 38,41 | Přečteno: 2464x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Slováci si už zase vybrali špatnou stranu.

Není to poprvé, co si Slovensko špatně vybralo. Dneska už o tom snad můžeme otevřeně mluvit. Žijeme každý národ ve svém státu a zodpovídáme se jen sami sobě.

26.2.2024 v 14:00 | Karma: 33,87 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Koho přivezli traktoristi do Prahy?

Ta touha to těm nafrněným Pražákům nandat, ta vášeň s jakou je možno je kopnout nohou v gumáku do pražského úsměvu a jak jim rozrajtovat ty jejich nafrněné magistrály .

20.2.2024 v 14:44 | Karma: 43,62 | Přečteno: 5406x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Neutuchající vřískot Babišových paviánů.

Nechci se probudit v nějaké replice Erdoganova nacionalistického ekonomicky krachujícího Turecka, nebo se utopit v politickém paprikáši ve stylu Orbána.

12.2.2024 v 11:43 | Karma: 46,18 | Přečteno: 8183x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Erotická nabídka.

Dostali jste někdy nějaký neslušný návrh? nějakou erotickou, nebo erotizující nabídku od neznámého svůdce?

8.2.2024 v 12:37 | Karma: 37,15 | Přečteno: 4866x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Byt o velikosti 8m2 je dost velký na vše.

Dneska jsem se dočetl, že státní správa chystá nový standard bydlení v Česku. Minimální plocha obyvatelného bytu bude stanovena na 8m2. Za mě je to naprostý luxus.

26.1.2024 v 10:01 | Karma: 36,71 | Přečteno: 2022x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Zkáza západní civilizace nastala.

Baletním krůčkem jsem vkročil na první kamennou kočičí hlavu a pak na další a další na čtrnácté dlaždici se mi kotníky rozvibrovaly v divokém rytmu. Náledí zkáza západní civilizace je dovršena.

23.1.2024 v 10:28 | Karma: 42,05 | Přečteno: 9782x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Ruský svět začíná za Hodonínem

Asi nejsem sám, kdo se se zděšením dívá kousek na Východ za řeku Moravu, kde začíná Slovensko a vládne Robert Fico.

21.1.2024 v 10:46 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1958x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

ANO je nekonečný gejzír politického bahna

Baví Vás pořád poslouchat to lhaní, jak by to ta parta servilních přidržtašků velkého Šéfa uměla líp? Fakt?

17.1.2024 v 12:17 | Karma: 37,93 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Už jste byli na swingers párty?

„Já sem byl pro Viagru kamaráde, v pátek jdeme se ženou na Swingers párty, tak abych se tam pořádně blejsknul, chápeš ne ??? Potřebuju nějaký nevšední zážitky v tom novém roce“ Mrkal na mě spiklenecky Vláďa.

11.1.2024 v 19:03 | Karma: 35,12 | Přečteno: 1765x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Ambiciózní dietní plán.

Studeným krámem protahuje drobný průvan. Led diodová světla u stropu chladně svítí na vystavené zboží a shrbenou postavu prodavače z posledních sil se držícího pultu.

4.1.2024 v 11:01 | Karma: 37,55 | Přečteno: 2504x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Ovládne v příštím roce Alena Schillerová Only Fans?

Je třeba si klást zásadní otázky, aby nám na ně rok 2024 mohl dát odpovědi . Uvidíme konečně světlo na konci tunelu? Nebo to bude jen další vehikl jedoucí v protisměru?

30.12.2023 v 15:19 | Karma: 31,84 | Přečteno: 1234x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Trochu té zasloužené vánoční erotiky.

Člověk by řekl, že když se po dlouhém roce konečně přiřítíte domů a dokonce doma spíte v jedný posteli s manželkou déle než dvě noci, že musí zákonitě dojít na nějakou tu vášnivou erotiku.

27.12.2023 v 10:56 | Karma: 42,14 | Přečteno: 7937x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Nový trenky k Vánocům.

Vypadal jsem v tom jak starej baleťák s tříselnou kýlou. Prostě primabalerín z Národního hadra......... nejedna labuť by za mnou otočila dlouhý krk.

3.12.2023 v 15:44 | Karma: 33,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Máj inglíš is not gůůůt.

S mojí školní angličtinou je to fakt bída. Zatímco s těmi pár Ukrajinci, co vlezou do Gruntu jsem schopen vést zajímavý rozhovor pouze rusky na téma "Kak já guljáju po párke."

20.11.2023 v 10:43 | Karma: 36,20 | Přečteno: 1646x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Čermáku, co jsi měl ze zeměpisu?

Nechce se mi věřit , že nám hrdina lhal. Že vůbec netoužil po ruském pořádku, že vůbec nechtěl žít v té nádherně svobodné a přívětivé zemi, že nechtěl dýchat stejný vzduch jako veliký Putin.

15.11.2023 v 12:51 | Karma: 32,19 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Jak jsem pekelně zapařil.

Poprvé jsem se dovolil manželky zeptat, kdy už půjdeme domů v 20.05 podruhé v 21.03 a po třetí jsem ve 22.00 rozdělil společné klíče a odkráčel do hajan.

6.11.2023 v 10:56 | Karma: 40,58 | Přečteno: 4796x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Budeme mít na východě za souseda ruský satelit?

Nemuseli jsme čekat dlouho po volbách a už jsme slyšeli Ficova slova o zradě Ukrajiny a celého dosavadního prozápadního směřování Slovenska.

26.10.2023 v 13:58 | Karma: 42,77 | Přečteno: 6840x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 652
  • Celková karma 38,69
  • Průměrná čtenost 4974x
Chtěl bych Vás na chvíli zastavit a někdy i rozesmát. Jsem normální malý živnostník, táta od tří dětí a blog je pro mne drobný relax od práce. 

 

Seznam rubrik